Formatge COMTÉ 1000 DIES VAGNE DOP madurat més de 30 mesos en prestatgeries de fusta,  afinat a Poligny, capital del Comté , llet crua de vaca de raça Montbéliarde recollida a l’estiu , que és quan té més qualitat i varietats organolèptiques, a  granges situades a més de 1000 mt d’alçada, això fa que les vaques s’alimentin de gran varietat d’herbes obtenint una llet d’una qualitat única. Elaboració artesanal: salat i gir  manual de les peces, maduració  controlada de les rodes de formatge a temperatura i humitat òptimes en planxes d’avet, tota la manipulació es feta a mà i no s’accelera aquest procés per escalfament en túnels de maduració. Aquest procés artesanal fa que les peces no s’esquerdin, no es deformi la cotna i tingui un gust suau però intens i no picant.

Es recomana degustar amb un vi blanc sec, en especial el  més indicat és el Vi Jaune, un vi de llarga  maduració en bòtes, típic de la regió del Jura. També combina amb Cava o un amb un Xerès, una Manzanilla o un Fino. A l’hora de cuinar , s’ha de tenir en compte que és un formatge  molt curat i de sabor pronunciat. En qualsevol taula de formatges, no hi pot faltar.

La qualitat final dels productes Vagne prové d’una exhaustivitat professional. Recollint les matèries primeres de millor qualitat, passant pels passos adequats, mantenint un entorn propici, que garanteixi  un seguiment a mida: aquests compromisos successius ajuden a obtenir formatges de qualitat en el moment adequat . Fromageries Vagne basa les seves tasques diàries en aquest compromís.

Constant Vagne i la seva dona van crear Fromageries Vagne l’any 1926. La companyia va romandre com una empresa familiar fins que les UCAFT (Cooperatives Agràries Agràries Unides) es van fer càrrec de la direcció el 1991. La cooperativa recull llet a 11 granges locals a Doubs i als departaments del Jura.

L’agricultor, el fabricant de formatge, l’afinador (maturer) i el mestre del celler estan involucrats en totes les decisions. I el formatge mai ha tingut defensors més compromesos que aquests homes que comparteixen el seu orgull de produir i desenvolupar totes i cadascuna de les peces.

Fromageries Vagne destaca perquè valoren el potencial de cada roda de formatge. Des de la seva selecció durant els primers mesos fins a la maduració, el formatge es cura individualment per tal de potenciar els autèntics sabors al llarg del temps. El salat encara es fa a mà per controlar el contingut de sal i preservar la subtilesa dels aromes.

No és d’estranyar que Comté sigui el primer formatge francès a rebre etiquetatge AOC (origen controlat) el 1958. L’àrea local manté totes les condicions adequades per protegir l’artesania i la diversitat de la flora que inclou el nombre d’espècies emblemàtiques.

Tots els dies, durant tot l’any, 150 agricultors agrupen llet del seu bestiar de Montbéliardes als 11 Fromageries Vagne fruitières que es troben al llarg del Massís del Jura. Cada entrega diària depèn de la responsabilitat individual de l’agricultor, la base de l’enfocament col·lectiu.